Google My Business: clau per al SEO local del teu negoci

Fa poc parlava amb la gerent d’un negoci local i em comentava que aproximadament el 50% dels seus clients li entraven a través de la seva pàgina web. Aprofundint en el tema, vam arribar a la conclusió que una de les accions més importants que li està permetent arribar a aquestes xifres és: treballar activament Google My Business. I és que GMB és una eina per a negocis molt més potent del que molts pensen.

Què és Google My Business?

GMB és una eina gratuïta de Google que ofereix a les empreses l’opció de gestionar la seva presència tant en el propi cercador com a Google Maps, i tenir major visibilitat a les cerques geolocalitzades relacionades amb la seva activitat.

Anem a veure-ho en un exemple:

Què és Google My Business

A la imatge et mostro els resultats de la cerca “clínica dental” realitzada des de la localitat de Calella. Com pots veure, les fitxes de GMB es mostren per sobre dels resultats orgànics, per tant ja tens un bon motiu per contemplar aquesta eina. Però n’hi ha molts més!

Avantatges de Google My Business

Crear la fitxa del teu negoci a GMB és essencial ja que et permetrà:

 • Augmentar la visibilitat del teu negoci al cercador.
 • Facilitar als teus clients i clients potencials informació rellevant del teu negoci: horari d’obertura, adreça, telèfon, enllaç a la teva web, …
 • Mostrar el bon servei que ofereixes a través de la secció de ressenyes de clients, sens dubte un dels punts forts de l’eina.
 • Millorar el teu posicionament SEO local.

El negoci que et comentava al principi és molt proactiu en l’obtenció de ressenyes a GMB, demanant a tots els clients satisfets que recordin compartir la seva experiència a la seva fitxa. Què s’aconsegueix amb això? Lògicament captar l’atenció dels usuaris que busquen a la zona el servei o producte que ofereix, cosa que fa que entrin a la web i, si aquesta genera confiança i està optimitzada per convertir, ja tenim gran part de el camí fet.

Com donar-te d’alta a Google My Business?

Per crear la fitxa del teu negoci, has d’entrar a Google My Business i iniciar sessió amb el teu compte de Gmail. Un cop dins, hauràs d’afegir una ubicació i anar omplint el qüestionari de Google amb la màxima informació possible.

Nom del teu negoci

En primer lloc, Google t’oferirà la possibilitat de buscar si la teva empresa ja té fitxa a GMB. En principi no la tindrà així que procedirem a crearla nosaltres.

El primer pas serà indicar el nom del nostre negoci. Aquí posarem el nom comercial, és a dir, el que coneix la gent. Si el nostre nom no és descriu prou el que oferim, podem aprofitar per posar alguna paraula clau relacionada amb la nostra activitat, per exemple: Marta Martorell – Fisioterapeuta o Numibel – Calçat Infantil.

Alta negoci a google My BusinessElecció de categoria

A continuació et farà escollir la categoria empresarial que millor defineixi el teu negoci. Aquest paràmetre és important perquè ajuda a GMB a clasificar la nostra fitxa i a mostrar-nos en els resultats de cerca en un moment o altre. Si un cop fet creus que n’has triat una que no s’ajusta prou al teu negoci no et preocupis, més endavant podràs canviar-la o afegir-ne més.

Adreça postal

Posteriorment, et preguntarà si vols afegir una ubicació física. És important destacar que GMB és una eina orientada, sobretot, a negocis que tenen ubicació física. Podem igualment donar d’alta negocis virtuals, sense assignar ubicació, però les opcions que tindrem disponibles seràn més limitades.

 

Si dius que sí, et demanarà l’adreça i en els propers 15 dies rebràs, per correu postal, un codi de verificació de 6 dígits que Google t’enviarà per comprovar que l’adreça que has indicat és correcte. A partir del moment de recepció tindràs 30 dies per introduir-lo a la teva fitxa i finalitzar l’alta com a empresa verificada. Aquesta adreça serà la que Google posarà a Google Maps i ens els resultats de cerca.

Si no vols posar cap ubicació física, simplement respon “no”, Google obviarà el qüestionari d’ubicació i sols et demanarà la zona (el país) on està l’empresa. En aquest cas, la verificació la farà via missatge de text.

Dades de contacte

En aquesta secció, bàsicament has d’indicar el telèfon i la URL de la teva web (si en tens).

Si tens web, és important que posis l’adreça i el telèfon de contacte tal com apareixen a la teva web.

Un cop realitzats aquests passos ja tindràs el teu negoci donat d’alta. Però no hem acabat! Encara queda informació important per emplenar.

Com optimitzar la fitxa del teu negoci a Google My Business?

Ara ja tens la fitxa oberta però falta afegir-hi informació rellevant. Per exemple:

 • Horaris d’obertura: molt importants en qualsevol fitxa i molt utilitzats pels usuaris.
 • Serveis: bàsic per indicar tot el que ofereixes. Google et posarà un servei d’exemple, però si creus que no encaixa amb el que ofereixes pots no posar-li i afegir-ne d’altres.
 • Categories: en donar-te d’alta ja has escollit una categoria principal, però pots canviar-la o afegir-ne d’altres.
 • Etiquetes: aprofita les etiquetes per posar paraules clau rellevants relacionades amb el servei o producte que ofereixes.
 • Imatges: com a mínim afegeix una de portada (1000 x 1000 px) i una de perfil (250 x 250 px), però si pots pujar-ne més millor. A Google i als usuaris els encanten les imatges, així que ja saps. Aquí tingues present anomenar els arxius amb paraules clau descriptives del teu negoci i si pots geolocalitzar les fotos millor que millor (et deixo una eina per fer-ho Geoimgr.com)
 • Nom curt: també pots crear un nom curt personalitzat per al teu perfil d’empresa. Així serà més fàcil que els clients et trobin.

Com treure el màxim profit de Google My Business?

GMB t’ofereix múltiples opcions per millorar la teva visibilitat i aplicar-les pot marcar la diferència entre el teu perfil i el dels teus competidors, doncs encara són molts els negocis que no aprofiten prou l’eina. Per exemple:

Escriure publicacions

Igual que fas a les teves xarxes socials, a GMB també pots escriure publicacions, ja siguin posts, ofertes, promocions o esdeveniments que organitzes. Aquestes publicacions, que tenen una vida de només 7 dies, es mostren amb la resta d’informació del teu perfil així que et poden ajudar a captar l’atenció dels usuaris.

Ressenyes positives

Les ressenyes positives són una de les claus de Google My Business, així que intenta ser proactiu en aconseguir-les. Demana totes les que puguis als teus clients satisfets. Per facilitar-los la feina pots generar un enllaç directe i compartir-lo mitjançant el canal que et sigui més senzill (per exemple, en un correu electrònic agraint la compra).

Facilitat de contacte

GMB també permet que els teus clients o clients potencials t’enviïn missatges privats, demanin cita o reservin directament els teus serveis.

Catàleg de productes

Si tens un comerç electrònic aquesta és la teva opció, ja que l’eina et permet pujar una selecció de productes per a mostrar-los als usuaris. Hi ha certes limitacions, però sens dubte és una opció fantàstica. Et deixo aquí l’enllaç a la ajuda de Google My Business perquè puguis informar-te millor.

Monitorització de Google My Business: estadístiques

Com sempre, és important monitoritzar la nostra fitxa per saber què està funcionant i què podem millorar. Per a això l’eina ens ofereix un apartat d’estadístiques bastant complet en el qual podem veure mètriques com ara:

 • Visibilitat, nombre de vegades que s’ha mostrat la nostra fitxa, i si s’ha mostrat a usuaris que han ens han buscat directament a nosaltres o si ens han descobert buscan per categories, productes o serveis.
 • Cerques que s’han utilitzat per a trobar la nostra empresa.
 • On s’ha visualitzat la nostra fitxa, si en els resultats de cerca o a Google Maps.
 • Accions que han realitzat els usuaris (vistes al web, sol·licitud d’indicacions, trucades, …).
 • Visualitzacions de fotos.

estadístiques Google My Business

 

 

Com pots veure, es tracta d’una eina molt potent i, per ara, és gratuïta! Així que cal aprofitar-la.

T’interessa treballar el teu posicionament local a Google?

Si tens dubtes o vols que t’ajudi amb el teu SEO local, et convido a que em deixis les teves dades de contacte i en parlem.

Leave a Reply

#MarketingDIY

T’agradaria rebre al teu correu continguts, trucs i consells que t’ajudin en l’autogestió del marketing digital i la comunicació del teu projecte? Deixa’m el teu e-mail i cada vegada que publiqui un contingut nou al blog te l’enviaré.