Què necessito per crear una pàgina web?

Què necessito per crear una pàgina web?
5 (100%) 4 votes

Abans d’entrar en detall a explicar què es necessita per crear una pàgina web, m’agradaria reflexionar una mica sobre la necessitat de tenir un web per al teu negoci.

Encara que sembli mentida no tothom necessita una pàgina web. Hi ha negocis que no necessiten tenir presència a Internet, o que si ho necessiten potser no els cal fer-ho a través d’una pàgina web.

Per exemple, si tens una ferreteria que dóna servei a escala local potser et convé més invertir en publicitat en mitjans locals que no en crear i mantenir una pàgina web.

Si tens un negoci de venda al detall i vols vendre per Internet potser t’interessa més començar a vendre per Amazon o eBay que no crear i mantenir teva pròpia botiga online.

Com veus insisteixo molt en la paraula “mantenir”, perquè crear una pàgina web no consisteix només en fer-la i actualitzar-la de tant en tant. Cal invertir temps, i molt probablement diners, en el manteniment tècnic, en crear continguts de qualitat per al teu públic i en estratègies de màrqueting per atraure visites.

Per saber si realment necessites una pàgina web per al teu negoci pensa en qui són els teus clients, per on es mouen i com et busquen quan els sorgeix el problema, necessitat o anhel al qual dónes resposta amb el producte o servei que ofereixes. En el cas que creguis que Internet és un bon canal de contacte amb els teus clients potencials, pensa en si una pàgina web és la millor manera de fer-ho.

Si després de pensar una mica en tot això arribes a la conclusió que necessites tenir presència online a través d’un lloc web segueix llegint i  t’explicaré què necessites per crear-lo.

1. Comprar un domini

Què és un domini a Internet?

El domini és el que t’identificarà a Internet. Vindria a ser com l’adreça de casa teva però en el món digital. Quan vols que algú vingui a visitar-te a casa li dónes una adreça, veritat? Doncs aquesta adreça a Internet és el domini.

Per exemple: www.elteunom.com

Tipus de domini

A Internet existeixen tres tipus de domini:

– Els dominis genèrics, que són els més utilitzats: .com, .org, .net, .biz, .info, .mobi, etc
– Els dominis territorials, que són els associats a un determinat país o zona geogràfica: .és (Espanya), .fr (França), .cat (Catalunya), .eu(Europa), etc
– Els dominis de tercer nivell, que són la combinació dels dos anteriors: per exemple .com.es

El més habitual és optar per dominis genèrics, però és cert que si el teu negoci està molt focalitzat en un país concret els dominis territorials són els que millor es posicionen, perquè a cada país Google els mostra abans que els dominis genèrics.

Com triar un domini adequat?

Per triar bé el domini és important escollir un nom que t’identifiqui bé i/o que expliqui ràpidament el que ofereixes.

A partir d’aquí tens diverses opcions:

Marca: Si tens un negoci físic i vols tenir presència a Internet o vols treballar la teva marca personal el normal serà que triïs el domini amb el nom del teu negoci o el teu nom.

www.elteunegoci.com
www.elteunom.com

Paraules clau: Una altra opció, que a més et pot ajudar en el teu posicionament a Google, és identificar les paraules que millor defineixin el que ofereixes i col·locar-les com a domini.

Serien els anomenats EMD (Exact Match Domain), que són els dominis que formats per la paraula clau exacta, o molt similar, a la que un usuari escriu en una cerca a Google.

www.coachingperamusics.com

Marca + Paraules clau: També pots combinar totes dues coses i posar el teu nom més la paraula clau que millor defineixi el que fas.

www.martatorrescoach.com

Triïs l’opció que triïs, hi ha algunes recomanacions que sempre hauries de tenir en compte

 • Intenta buscar un nom que sigui fàcil d’escriure i de recordar.
 • En la mesura que sigui possible, evita usar abreviatures, guions mitjans o baixos, números o dues lletres iguals seguides.
 • Res d’usar “ñ”, “ç”, accents, majúscules o caràcters especials.
 • Procura que el nom que triïs no sigui massa llarg.
 • Una vegada triat el nom hauràs de buscar un proveïdor de dominis (al final del post te’n deixo un llistat) i verificar que estigui disponible per comprar.

2. Comprar un hosting

De manera molt simplificada, el hosting o allotjament web és l’espai on s’allotjarà la teva pàgina perquè estigui disponible per a tothom.

Aquests espais estan en els servidors, que són ordenadors generalment molt potents en els quals s’instal·len els serveis que s’utilitzaran per a servir les pàgines web que estiguin allotjades.

Encara que hi ha diversos tipus de hosting aquí només et parlaré dels compartits i els dedicats, ja que són els més habituals.

Hosting compartit

El hosting compartit funciona d’una manera similar a un bloc de pisos. Quan vius en un bloc de pisos tens el teu espai privat (el teu pis) i comparteixes serveis (porter, ascensor,…) amb els inquilins dels altres pisos. En el hosting compartit vindria a ser una cosa similar. El teu web té un espai reservat en un servidor en el qual s’allotgen webs d’altres usuaris, i comparteixes amb ells una sèrie de serveis comuns.

Avantatges:

 • En ser compartit, el cost és menor.
 • Solen disposar de sistemes d’instal·lació d’aplicacions de manera senzilla.
 • El manteniment i les millores del servidor van a càrrec de l’empresa que lloga l’espai.
 • No has de preocupar-te de la seva configuració, per la qual cosa no necessites coneixements tècnics.
 • És fàcilment escalable, si el teu web creix i necessites ampliar la capacitat del teu allotjament pots contractar fàcilment un pla de hosting superior.

Inconvenients:

 • Nul control sobre el servidor.
 • Limitació d’opcions segons el que tinguis contractat.
 • Dependència del servei tècnic de l’empresa contractada.
 • El que facin els altres clients amb els quals comparteixes hosting pot afectar-te a tu (si de sobte reben moltes visites pot ser que el teu web vagi més lent,…)
 • Si la teva pàgina web requereix característiques concretes o mòduls ‘especials’, no es recomana aquesta opció ja que difícilment podràs instal·lar-los.

Hosting dedicat

Seguint amb la metàfora del hosting compartit, el hosting dedicat seria com una casa a quatre vents. Aquí tens tot l’espai per a tu i no has de compartir res amb ningú. Podràs fer les reformes que vulguis, quan vulguis o ho necessitis i disposaràs de tot l’allotjament sense més limitacions que les del propi servidor físic. Però també hauràs d’encarregar-te de la seva configuració, la qual cosa requereix que tinguis coneixements tècnics mig-alts o la contractació d’un administrador de sistemes que s’encarregui d’això.

Avantatges:

 • Control total de la màquina, per la qual cosa tots els seus recursos estaran a la teva disposició.
 • Els proveïdors solen oferir una atenció al client personalitzada.
 • Normalment, el proveïdor es pot encarregar de l’administració del servidor i el seu manteniment.

Incovenients:

 • En general, acostuma a ser bastant car, ja que se sol incloure el preu de la gestió completa del servidor físic.
 • En cas que vulguis encarregar-te directament de la gestió, necessitaràs tenir coneixements tècnics elevats.
 • Si no es configura correctament, pots tenir problemes de rendiment o fins i tot de seguretat.
 • És més complicat poder ampliar-ho en un futur, ja que és la pròpia màquina qui limitarà la capacitat d’ampliació, per la qual cosa si no es pot afegir més memòria RAM o un altre disc dur hauràs de canviar el servidor.

3. Plataforma per crear pàgines web

Finalment, una vegada tens el domini i l’allotjament, necessites la plataforma amb la qual crear la teva pàgina web. Més endavant dedicaré un post a parlar en profunditat d’algunes d’elles, perquè n’hi ha moltíssimes, però aquí et donaré un parell de pinzellades de les dues plataformes que per a mi són “la crème de la crème”.

WordPress

WordPress és el gestor de continguts (CMS) més utilitzat per a crear pàgines web avui dia.

És relativament fàcil d’aprendre a utilitzar, té una comunitat enorme darrere i hi ha una gran quantitat de plantilles i extensions disponibles que et permeten realitzar una web professional sense necessitat de dominar programació.

Amb Wordpress pots crear des d’un blog, fins a una web corporativa o una botiga online. Així que és una opció que sí o sí que has d’estudiar per al teu projecte.

Prestashop

Prestashop és una plataforma nascuda específicament per crear botigues online. Avui dia és la més popular d’Europa i una de les més fiables del mercat.

És una opció que requereix més esforç d’aprenentatge, però per a mi és la plataforma ideal si el que vols és crear una botiga online escalable amb previsió de creixement.

Igual que Wordpress, Prestashop també disposa d’una àmplia comunitat i de multitud de plantilles i extensions que et permeten crear una botiga online professional i personalitzada i ampliar les seves funcionalitats fins on necessitis.

No obstant això és cert que, així com amb Wordpress pots trobar molts plugins i temes gratuïts, amb Prestashop la majoria són de pagament.

On comprar un domini o un hosting?

Existeixen multitud de proveïdors de dominis i hosting. Jo acostumo a treballar amb Webempresa (que té bona relació qualitat/preu, ofereixen una velocitat excel·lent, còpies de seguretat cada 4 hores i protecció anti-hackers. A més el seu servei d’atenció al client mitjançant tiquets funciona molt bé) o CDmon (que té servei d’atenció al client telefònic i ofereix una plataforma de proves amb la qual pots crear la web sencera abans de publicar-la i començar a pagar allotjament).

Tot i així tens molt on triar, així que per a acabar aquest post, et deixo un petit llistat de proveïdors perquè puguis mirar i comparar:
 1. Webempresa
 2. CDmon
 3. Raiola Networks
 4. Arsys
 5. Go Daady
 6. Hostgator

Leave a Reply